2013. március 15., péntek

Tojáslikőrös muffin


Ezen a hétvégén ismét muffin készült, és persze, megint valami újdonság.  Pedig tervbe vannak nem muffin jellegű kísérletek is, de a muffinnal olyan egyszerű újat alkotni, végtelen változatban készíthető, határ csak a fantáziám - meg az ízlésem. :) Ezúttal valamilyen alkoholos ízűt szerettem volna, amibe nemcsak néhány kanál alkohol kerül, hanem valóban annak az íze dominál. Édes süteménybe főként rumot, puncsot, brandyt, likőröket tudok elképzelni, és ezek közül a tojáslikőrre esett a választás. Nem is bántam meg, és az arányokat is sikerült elsőre jól belőni – ami az ízét illeti, picivel több tojáslikőr még talán mehetne bele, viszont ami az állagát, úgy pont elég. Nem is mertem többet tenni a tésztába, nehogy aztán beleragadjon a formába és kanállal kelljen kienni – szerencsére ez nem is következett be, 10-15 perc „pihenés” után óvatosan ki lehet szedegetni. Mivel én töltelékkel jobban szeretem a muffinokat, az is került bele, egy egyszerű pudingos. Gyorsan kellett lefényképeznem, hogy még legyen mit fényképezni – szóval sikeresnek könyvelem el. :)

Hozzávalók (kb. 22 db):

  • 20 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • fél kiskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 0,8 dl olaj
  • 100g olvasztott fehércsoki
  • 1,5 dl tojáslikőr

Hozzávalók a pudingkrémhez:

  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliapuding
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál tojáslikőr

Elkészítés:

a muffin tésztája, valamint a pudingkrém - igen, a pudingkrém szilárdabb, egyelőre :)
  1. Elkészítjük a pudingot, de fele adag tejjel, mint amennyit a csomagoláson javasolnak, így jó sűrű lesz, nem folyik majd ki a muffinokból. Miután kész, belekeverjük a tojáslikőrt.
  2. Egy másik tálban felverjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk az olajat, tojáslikőrt és a folyékonyra olvasztott fehércsokit.
  3. Külön tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, majd ezt is hozzáadjuk a masszához.
  4. A muffinformák aljára vékonyan teszünk a masszából. Azért vékonyan, hogy legyen még hely a tölteléknek és a befedő rétegnek, amiket ezután ráhalmozunk. Mindennel együtt kb. 3/4-ig legyen töltve a forma, hogy ne buggyanjon ki belőle a tészta, miközben sül.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. 10-15 percig hűlni hagyjuk, csak utána vesszük ki a formákból.
rétegezés...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése