Ezen a hétvégén ismét muffin
készült, és persze, megint valami újdonság. Pedig tervbe vannak nem muffin jellegű kísérletek is, de a muffinnal olyan egyszerű újat alkotni, végtelen változatban készíthető, határ csak a fantáziám - meg az ízlésem. :) Ezúttal valamilyen alkoholos ízűt
szerettem volna, amibe nemcsak néhány kanál alkohol kerül, hanem valóban annak
az íze dominál. Édes süteménybe főként rumot, puncsot, brandyt, likőröket tudok
elképzelni, és ezek közül a tojáslikőrre esett a választás. Nem is bántam meg,
és az arányokat is sikerült elsőre jól belőni – ami az ízét illeti, picivel
több tojáslikőr még talán mehetne bele, viszont ami az állagát, úgy pont elég.
Nem is mertem többet tenni a tésztába, nehogy aztán beleragadjon a formába és
kanállal kelljen kienni – szerencsére ez nem is következett be, 10-15 perc „pihenés”
után óvatosan ki lehet szedegetni. Mivel én töltelékkel jobban szeretem a
muffinokat, az is került bele, egy egyszerű pudingos. Gyorsan kellett
lefényképeznem, hogy még legyen mit fényképezni – szóval sikeresnek könyvelem
el. :)
Hozzávalók (kb. 22 db):
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- fél kiskanál szódabikarbóna
- 1 tojás
- 15 dkg cukor
- 0,8 dl olaj
- 100g olvasztott fehércsoki
- 1,5 dl tojáslikőr
Hozzávalók a pudingkrémhez:
- 2,5 dl tej
- 1 csomag vaníliapuding
- 5 evőkanál cukor
- 2 evőkanál tojáslikőr
Elkészítés:
|
a muffin tésztája, valamint a pudingkrém - igen, a pudingkrém szilárdabb, egyelőre :) |
- Elkészítjük a pudingot, de fele
adag tejjel, mint amennyit a csomagoláson javasolnak, így jó sűrű lesz, nem
folyik majd ki a muffinokból. Miután kész, belekeverjük a tojáslikőrt.
- Egy másik tálban felverjük a
tojást a cukorral, hozzáadjuk az olajat, tojáslikőrt és a folyékonyra
olvasztott fehércsokit.
- Külön tálban összekeverjük a
lisztet, sütőport, szódabikarbónát, majd ezt is hozzáadjuk a masszához.
- A muffinformák aljára vékonyan
teszünk a masszából. Azért vékonyan, hogy legyen még hely a tölteléknek és a
befedő rétegnek, amiket ezután ráhalmozunk. Mindennel együtt kb. 3/4-ig legyen
töltve a forma, hogy ne buggyanjon ki belőle a tészta, miközben sül.
- Előmelegített sütőben 180 fokon
20 percig sütjük. 10-15 percig hűlni hagyjuk, csak utána vesszük ki a formákból.
|
rétegezés... |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése