Receptkeresgélés közben
belefutottam egyszer a Praktikák sok gyerekhez blogba, ott találtam egy nagyon
egyszerű tejkaramellkrém receptet. Mivel szeretem nagyon a karamellt, azonnal
el is határoztam, hogy kipróbálom ezt a krémet, mégpedig úgy, hogy karamelles
tortához használom fel. A tortaalap, amit hozzáképzeltem, nagyon egyszerű,
darált keksz alapú, sütni nem is kell. Egyrészt így gyorsan elkészül, másrészt amúgy
sem szeretem a piskótás tortákat, ezért mindent megteszek, hogy olyan
tortalapokat találjak (ki), amiknek közük sincs a piskótához. :)
El is készült a karamelles torta,
de ez volt az első olyan sütikísérletem, amit 4 alkalommal meg kellett
ismételni, hogy végre elégedett legyek vele. :D Az ízével az is voltam,
kezdettől fogva, az állagával viszont nehezen boldogultam, önmagában ugyanis nagyon
folyik ez a karamellkrém (egy éjszakányi hűtőzés mit sem változtat a helyzeten).
Tehát került bele még margarin és zselatin a szilárdításhoz, először túl kevés,
akkor még mindig csordogált lefelé a szeleteléskor, aztán meg túl sok, amitől
inkább karamellpuding jellege lett. De azért senki se bánta a sok
kísérletezést. :) Ezennel pedig közzéteszem a végleges receptet.
Hozzávalók a tortaalaphoz:
- 20 dkg margarin
- 30 dkg darált háztartási keksz
- 1,6 dl tej
tejkaramellkrém sűrített tejből |
Hozzávalók a karamellkrémhez:
- 2 tubus cukrozott, sűrített tej
- 10 dkg margarin
- kb. 0,8 dl vízben feloldott 3 kiskanálnyi zselatin
Csokimázhoz a tetejére:
- 100 g tejcsoki
- néhány evőkanál tejszín (én kb. 0,3 dl tejben vertem fel 1,5 evőkanál habport – ennél kevesebb már tényleg elveszett volna a mixeres tálban :D)
Elkészítés:
- Először elkészítjük a karamellkrémet, ez egy jó másfél órás folyamat, de magára lehet hagyni nyugodtan. Belinkelem az eredeti leírást a Praktikák sok gyerekhez blogról, mert ez alapján készítettem én is, nagyon részletesen le van írva minden: itt. Végeredményként a befőttesüvegben ott az áhított karamellkrém. Egy másik tálban folyékonyra olvasztjuk a margarint, és ezt is beleöntjük a befőttesüvegbe, jól összekavarjuk a karamellel. Majd a vízben jól elkevert zselatinnal is ugyanez történik. Ezután magára hagyjuk, hadd hűljön kicsit, míg készül a tortaalap.
- A tortaalaphoz szintén megolvasztjuk a margarint, majd beleszórjuk a darált kekszet. Jól összekeverjük, hozzáöntjük a tejet is (tej nélkül nagyon száraz, nem tapad össze elég jól). Végül veszünk egy tortaformát, beleszórjuk a masszát és jól lenyomkodjuk az aljára.
- A tortaalapra ezután ráöntjük a karamellkrémet, és hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára.
- Amikor a karamellkrém már elég szilárd, akkor elkészítjük a csokimázat. Lényegében felolvasztjuk a csokit néhány evőkanál vízben, majd elkeverjük benne a tejszínt, és ezt öntjük rá a tortára. Ezután szintén hűtőbe tesszük, míg a csokimáz is meg nem szilárdul. Talán pár óra hossza is elég erre, de én általában napközben készítem a tortát, este ráöntöm a csokimázat, így másnap reggelig amúgyis hűtőben van. Tehát ez tipikusan azon sütik közé tartozik nálam, amiket előző nap készítek el, és akkor nem kell sietni semmivel, és biztos pihen is eleget a hűtőben. (A képen látható verzió sima olvasztott csokival készült, tejszín nélkül, de tejszínnel szerintem sokkal lágyabb és finomabb, mellesleg szebben el is simul a teteje.)
folyamatábra :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése