2013. február 26., kedd

Különleges kávés-túrókrémes muffin

Felbuzdulva az előző, citromos túróval töltött puncsos muffinom sikerén, készítettem valami hasonlót, kissé megváltoztatva az ízvilágot. Hihetetlen kreativitással lerövidítettem az új alkotás nevét („kávés muffin tejszínes-mogyorós túrókrémmel és csokival”) a címben szereplőre. :P :) Az eredeti, hosszabb névből azonban körülbelül ki is derül, milyen ízek dominálnak ebben a muffinban. Kávés muffint már régóta szerettem volna sütni, mivel bár a kávét magát nem szeretem, a kávés vagy cappucinós ízű süteményekért odavagyok. Az előző muffin készítésekor pedig a túrókrémes töltelékről rögtön eszembe jutott, hogy a túrótöltelék a kávés ízű muffinhoz is passzolna. Persze, nem a citromos túró, hanem inkább a sima, vagy esetleg kicsit tejszínnel feldobva… Kapóra jött, hogy a boltban az aromák között felfigyeltem a tejszínes mogyoró aromára. Így úgy érzem, csaltam egy kicsit, viszont nagyon könnyen istenien finom túrókrémet hoztam össze. Ennyi a háttértörténetről, jöjjön a recept, ami igen hasonló az előző receptemhez, csak néhány hozzávaló lett kicserélve.


Hozzávalók (kb. 28 darabhoz):

Túrókrémhez:

  • 250 g túró
  • 3 evőkanál tejszínes mogyoró aroma
  • 4 púpos kiskanál porcukor

Muffintésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 2-3 evőkanál kávépor (én Tschibo őrölt, pörkölt kávét használtam, 2 evőkanállal tettem bele, ami enyhe kávés aromát ad a sütinek, aki intenzívebb ízre vágyik, 3 evőkanállal is tehet)
  • fél csomag sütőpor
  • fél kiskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 3 dl natúr joghurt
  • kb. 100 g tejcsoki

Elkészítés:

a kész túrókrém
  1. Túrókrém elkészítése: a túrót összetörjük, jól elkeverjük benne a cukrot és az aromát. Így világosbarna krémet kapunk.
  2. Egy másik tálban felverjük a tojást, majd hozzáadjuk a cukrot, olajat és a joghurtot is.
  3. Szintén külön tálban összekeverjük a lisztet, kávét, sütőport, szódabikarbónát.
  4. A tojásos-joghurtos masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket, kanállal jól összekavarjuk.
  5. A muffinformák alját vékonyan befedjük a masszával, erre jön egy-egy kiskanál túrókrém, amit szintén a masszával fedünk be. Kb. háromnegyedig töltsük csak a formákat, mert sütés közben dagad.
  6. Végül mindegyik muffin tetejébe fél vagy egy kocka csokit szúrunk. Ez a lépés akár el is hagyható, de én nagyon szeretem a csokit, kevés sütemény van, amibe nem kerül belőle. Ha eléggé belenyomjuk a muffin közepébe, akkor lágy krémmé olvad a csoki a sütés végére. Némelyikbe étcsokit tettem, csak úgy próbaképpen, de nekem tejcsokival jobban tetszett, a kávés tésztát inkább édesíteni kell. :)
  7. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.
még egy réteg a tetejére, majd csokikocka bele, és irány a sütő!


2013. február 25., hétfő

Puncsos muffin citromos túrókrémmel


Mostanság nagyon rákaptam a muffinsütésre, és különösen a töltött muffinokat kedvelem. Tegnap pedig odáig merészkedtem, hogy elkészült az első, általam kitalált töltött muffin, ami a címben feltüntetett igen hosszú nevet kapta. :) Néhány darabot sikerült megmenteni mára, csak hogy kipróbáljam, milyen az íze egy hűtőben töltött éjszaka után: finom – volt. :) Annyi a különbség, hogy lehűtve jobban érvényesül a túró íze, mint a friss, meleg muffinokban. Nyáron talán érdemes is lehűteni, mert úgy üdítőbb az íze, viszont úgy kevésbé lehet élvezni a megolvadt csoki krémes ízét, mert a csoki visszakeményedik. Persze, nem garantált, hogy lesz mit hűteni egyáltalán, mire oda jutnánk… :)

Hozzávalók (kb. 28 darabhoz):

Túrókrémhez:

250 g túró
2 csomag vaníliacukor
3 evőkanál citromaroma
4 púpos kiskanál porcukor

Muffintésztához:

20 dkg liszt
1 csomag puncspudingpor
fél csomag sütőpor
fél kiskanál szódabikarbóna
1 tojás
15 dkg cukor
1 dl olaj
3 dl natúr joghurt
kb. 100 g fehércsoki

Elkészítés:


erre kerül majd még egy réteg massza, ami befedi
  1. Túrókrém elkészítése: a túrót összetörjük, jól elkeverjük benne a cukrokat és a citromaromát.
  2. Egy másik tálban felverjük a tojást, majd hozzáadjuk a cukrot, olajat és a joghurtot is.
  3. Szintén külön tálban összekeverjük a lisztet, pudingport, sütőport, szódabikarbónát.
  4. A tojásos-joghurtos masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket, kanállal jól összekavarjuk. Enyhén rózsaszínes masszát fogunk kapni.
  5. A muffinformák alját vékonyan befedjük a rózsaszínes masszával, erre jön egy-egy kiskanál túró, amit szintén a masszával fedünk be. Kb. háromnegyedig töltsük csak a formákat, mert sütés közben dagad.
  6. Végül mindegyik muffin tetejébe fél kocka fehércsokit szúrunk. Ez a lépés akár el is hagyható, de én nagyon szeretem a csokit, kevés sütemény van, amibe nem kerül belőle. Ha eléggé belenyomjuk a muffin közepébe, akkor lágy krémmé olvad a csoki a sütés végére – nálunk itthon bejött. :)
  7. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.
csoki a tetejébe szúrva, mehet a sütőbe... :)
Annyi megjegyzés még a muffinformákhoz, hogy én már jó ideje szilikonos formában sütöm. Eleinte azért idegenkedtem tőle, mert biztos beleragad, és nehéz utána mosogatni őket, de amióta egyszer kipróbáltam, azóta nem használtam többé papírt. Merthogy: 
  • nem ragad bele a muffin, csak várni kell 5-10 percet, amíg lehűl, és akkor szépen kicsúszik a formából (még az is, ami a papírból nagyon nehezen jött ki)
  • mivel nem ragad bele a muffin, így mosogatni sem olyan nehéz, bár ezt a feladatot kedves férjem általában leveszi a vállamról :)
  • sosincs olyan, hogy éppen elfogyott a papír
  • nem kell sakkozni, hogy beleférjen a 12 (vagy akárhány) darabos muffintepsibe, ha +1 van, akkor még egy formát megtöltök
De ezek kizárólag az én szubjektív, és számomra természetesen megfellebbezhetetlen érveim. :) Mindenesetre egy próbát megér, mert én sem hittem, hogy ennyire szeretni fogom.

2013. február 18., hétfő

Fehércsokis-vörös áfonyás keksz


Kekszet már nagyon sokfélét csináltam, különféle receptek alapján, különféle töltelékekkel variálva. Egyszer úgy adódott, hogy megakadt a boltban a szemem az akciós vörös áfonyán. Sosem vettem még előtte, gondoltam, itt az ideje kipróbálni – és természetesen a kipróbáláson azt értettem, hogy valamilyen sütiben felhasználom. A keksz tűnt a legjobb ötletnek, a második szikra pedig az volt, hogy milyen jól menne a vörös áfonyához a fehércsoki íze. Egyiket sem bántam meg. Három tepsi fehércsokis-vörös áfonyás keksz sült, de ennek a fele már azt sem érte meg, hogy tálra kerüljön, még a tepsiből eltűnt… :) Finom édes keksz, 100-200 g közti fehércsoki mennyiséget lehet tenni bele, attól függ, ki mennyire édesen szereti.

Hozzávalók:

30 dkg margarin
20 dkg cukor
1 csomag vaníliacukor
1 tojás
35 dkg liszt
fél csomag sütőpor
kb. 100 g vörös áfonya (aszalt)
kb. 200 g fehércsokoládé

Elkészítés:

kávéskanállal gyártom a kis halmokat
  1. A puha margarint habosra keverjük a cukorral, vaníliacukorral és a tojással. Én a margarint teljesen felolvasztottam, majd hagytam kihűlni (de nem megdermedni újra), úgy mixereztem össze a többi hozzávalóval. A kemény margarint is lehet, persze, mixerezni, de akkor nem áll össze a tészta, kell még hozzá egy kis tej. Én inkább a margarint olvasztom fel, viszont így várni kell, amíg meghűl, különben túl lágy lesz a massza, nagyon kilapulnak a kekszek sütés közben (igaz, úgy kevésbé mutatós, de aki ropogósabban szereti, annak pont a kilapulós fajta lehet a nyerő :)).
  2. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd a krémhez keverjük.
  3. A csokit nagyobb darabokra vágjuk (én 2-3 felé vágtam egy kockát), majd a csokidarabkákat és a vörös áfonyát is jól beledolgozzuk a masszába.
  4. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, és a masszából kiskanál segítségével halmokat teszünk rá  - picikét dagadnak sütés közben, ezt vegyük figyelembe.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Amikor pirulni kezd a széle, akkor van kéz. Miután kivettük a sütőből, kb. 10 percig hűlni hagyjuk, ezalatt megkeményedik annyira, hogy szépen ki tudjuk szedegetni.
íme a végeredmény :)


2013. február 11., hétfő

Köszöntő :)


Szia Kíváncsi Olvasóm!


Ez a blog legkedvesebb háziasszonyi feladatomról, a sütés-főzésről fog szólni. Lelkes kipróbálója vagyok mindenféle új receptnek, és időnként már a fantáziámra is merem bízni magam - az utóbbiból születő alkotásokat osztom meg majd a blogon. Remélem, mások is hasznát vehetik a közzétett (szigorúan csak kipróbált és több ember – főként a férjem, én és a barátaink, családunk – által tesztelt és véleményezett :)) recepteknek. Kérdéseket, javaslatokat, ötleteket szívesen fogadok a megjegyzésekben! A recepteket nyugodtan megoszthatjátok máshol is, de kérlek, hivatkozzatok rám.

Jó szórakozást és jó étvágyat!

Hamarosan felkerül az első recept is… :)