2013. április 22., hétfő

Rumos-meggyes torta

Nehéz olyan tortát készíteni, ami nekem ízlik, mivel alapból nem nagyon rajongok a tortákért. Na jó, ez pontosításra szorul, mert valójában a piskótát, a tejszínhabot és a nehéz krémeket nem szeretem, viszont érthetetlen módon a legtöbb ember szerint ezek a torta alapvető összetevői. :P :D Hát, az én kedvenc tortáimnak kicsit másfajta alapösszetevői vannak, és ezen elveim mentén kísérletezek saját kicsiny konyhámban is tortaügyben. Piskóta helyett kekszes tortaalappal próbálkozom, aminek a végeredménye már tökéletesen megfelel az ízlésemnek, mellesleg pofonegyszerű elkészíteni. A krémbe minél kevesebb margarin és tojás kerül, a tejszínhab tilos, a csokibevonat szinte kötelező (abba mehet 1-2 kanál tejszín, csak a lágyság miatt). :) A gyakorlatban ezek az elvek most egy rumos meggyes tortában öltöttek testet, ami az előző karamellás tortám mellett egy másik kiváló hasznosítása a sűrített tejnek. :) Emellett 1 üveg meggykompót levét és tartalmát használtam az ízesítéshez – nem mind fogyott azért el, de jó nagy üveg is volt. Végül még csak annyit, hogy a neve tökéletesen jellemzi ezt a tortát, ugyanis nemcsak „épphogy egy pici rum” került bele, hanem a rum is pont annyira erősen érződik benne, mint a meggy. Ez nem megijesztés, csak megjegyzés, én legközelebb is így csinálnám, de nem is gyerekzsúrra készül. :)

Hozzávalók a tortaalaphoz:

  • 15 dkg margarin
  • 20 dkg darált keksz
  • csipet só
  • 5 dkg kakaó
  • 5 evőkanál rumaroma (ez egy teljes kicsi üveg aroma)
  • 1 dl meggylé (meggykompót leve)

Hozzávalók a meggyes tejkrémhez:

  • 3 tubus sűrített tej
  • 1,5 dl meggylé (szintén meggykompót leve)
  • 2 tojás

Tetejére:

  • 100 g csoki + néhány kanál tejszín
  • magozott meggyszemek

Elkészítés:

  1. A tortaalaphoz a margarint folyékonyra olvasztjuk, majd belekeverjük a csipet sót, kekszet, kakaót, rumot és meggylevet. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleborítjuk és alaposan lenyomkodjuk a kekszes alapot. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
  2. Míg a tortaalap sül, elkészítjük a krémet: ehhez összekeverjük a tojást a sűrített tejjel és a meggylével (nem kell mixer hozzá).
  3. Kivesszük a tortaalapot, ráöntjük a meggyes tejkrémet és további 20-25 percig sütjük 180 fokon. Nem kell megijedni, hogy a krém nagyon folyékony, a sütés közben szilárdulni fog – végül pedig a hűtőben majd még jobban.
  4. Sütés után picit hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük. Néhány óra hűtés kell neki, míg megszilárdul a krém.
  5. Ezután pici vízzel felolvasztjuk a csokit, majd belekeverjük a tejszínt, és ráöntjük a torta tetejére. Végül meggyszemekkel díszítjük. Ismét hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a csokibevonat.
jó étvágyat :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése