Nehéz olyan tortát készíteni, ami
nekem ízlik, mivel alapból nem nagyon rajongok a tortákért. Na jó, ez
pontosításra szorul, mert valójában a piskótát, a tejszínhabot és a nehéz
krémeket nem szeretem, viszont érthetetlen módon a legtöbb ember szerint ezek a
torta alapvető összetevői. :P :D Hát, az én kedvenc tortáimnak kicsit másfajta
alapösszetevői vannak, és ezen elveim mentén kísérletezek saját kicsiny
konyhámban is tortaügyben. Piskóta helyett kekszes tortaalappal próbálkozom, aminek
a végeredménye már tökéletesen megfelel az ízlésemnek, mellesleg pofonegyszerű
elkészíteni. A krémbe minél kevesebb margarin és tojás kerül, a tejszínhab tilos,
a csokibevonat szinte kötelező (abba mehet 1-2 kanál tejszín, csak a lágyság
miatt). :) A gyakorlatban ezek az elvek most egy rumos meggyes tortában
öltöttek testet, ami az előző karamellás tortám mellett egy másik kiváló
hasznosítása a sűrített tejnek. :) Emellett 1 üveg meggykompót levét és
tartalmát használtam az ízesítéshez – nem mind fogyott azért el, de jó nagy
üveg is volt. Végül még csak annyit, hogy a neve tökéletesen jellemzi ezt a
tortát, ugyanis nemcsak „épphogy egy pici rum” került bele, hanem a rum is pont
annyira erősen érződik benne, mint a meggy. Ez nem megijesztés, csak
megjegyzés, én legközelebb is így csinálnám, de nem is gyerekzsúrra készül. :)
Hozzávalók a tortaalaphoz:
- 15 dkg margarin
- 20 dkg darált keksz
- csipet só
- 5 dkg kakaó
- 5 evőkanál rumaroma (ez egy teljes kicsi üveg aroma)
- 1 dl meggylé (meggykompót leve)
Hozzávalók a meggyes tejkrémhez:
- 3 tubus sűrített tej
- 1,5 dl meggylé (szintén meggykompót leve)
- 2 tojás
Tetejére:
- 100 g csoki + néhány kanál tejszín
- magozott meggyszemek
Elkészítés:
- A tortaalaphoz a margarint folyékonyra olvasztjuk, majd belekeverjük a csipet sót, kekszet, kakaót, rumot és meggylevet. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleborítjuk és alaposan lenyomkodjuk a kekszes alapot. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
- Míg a tortaalap sül, elkészítjük a krémet: ehhez összekeverjük a tojást a sűrített tejjel és a meggylével (nem kell mixer hozzá).
- Kivesszük a tortaalapot, ráöntjük a meggyes tejkrémet és további 20-25 percig sütjük 180 fokon. Nem kell megijedni, hogy a krém nagyon folyékony, a sütés közben szilárdulni fog – végül pedig a hűtőben majd még jobban.
- Sütés után picit hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük. Néhány óra hűtés kell neki, míg megszilárdul a krém.
- Ezután pici vízzel felolvasztjuk a csokit, majd belekeverjük a tejszínt, és ráöntjük a torta tetejére. Végül meggyszemekkel díszítjük. Ismét hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a csokibevonat.
jó étvágyat :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése