2013. augusztus 18., vasárnap

Meggyes-csokis túrótorta

Már írtam, hogy mindig is nagy kedvenc volt mifelénk a túrótorta, és most, hogy végre megtaláltam a számunkra tökéletes alapreceptet, szinte minden héten készül valamilyen fajta. A legújabb ez a meggyes, ami azért eltér annyiban az eddigiektől, hogy az egyszerűség kedvéért külön leírom a receptjét ide. Tekinthetném a rumos-meggyes tortám túrós változatának is, de akárhogy is, nálunk eddig túrótortákból ő vezet. :) Bár a külalakján még van mit javítani.

Hozzávalók a tortaalaphoz:

  • 15 dkg margarin folyékonyra olvasztva
  • 30 dkg darált keksz
  • 5 evőkanál kakaó
  • 4 evőkanál rum
  • kb. 2 dl meggylé (meggykompót leve)

Hozzávalók a túrókrémhez:

  • 500 g túró
  • 450 g joghurt
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag zselatin
  • néhány evőkanál tejszín (pl. 3 evőkanál habporból és 0,8 dl tejből felverve)
  • 1,5 üveg meggybefőtt tartalma + 1 dl meggylé (meggybefőtt leve)

Tetejére:

  • 100 g tej- vagy fehércsokoládé
  • meggyszemek díszítésnek (a maradék fél üveg meggybefőttből)


Elkészítés:

  1. A tortaalaphoz mindent jól összekeverünk egy tálban, majd a masszát egy tepsi vagy tortaforma aljára nyomkodjuk.
  2. A túrót, joghurtot, cukrokat, 1 dl meggylevet és zselatint elkeverjük, majd forrásig melegítjük – de nem forraljuk!
  3. Végül belekeverjük a tejszínt és a meggyszemeket is, majd az egészet a tortaalapra öntjük. Hűtőbe tesszük.
  4. Hamarosan leönthetjük csokival is – én meg szoktam várni ehhez, hogy a túrókrém megdermedjen, hogy ne folyjanak össze. Ezután meggyszemekkel díszíthetjük a tetejét.
  5. Néhány óra hűtés után szeletelhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése