Nagyon megszerettem a sűrített
tejből készíthető tortakrémeket: kezdődött a rumos-meggyes tortával, majd jött
a capuccinós, most pedig a barackos. Nagyon hasonlóan készülnek, mindegyik
keksz alapon, sűrített tej és tojás alapú krémből, csak éppen az ízesítés más.
Még töröm a fejem, milyen ízűt készíthetnék, mert nálunk nagyon népszerű lett
mindegyik. A sűrített tejes krém pedig ideális: finom édes, de nem gej, egyszerűen
és gyorsan készül, sokféleképp ízesíthető. Egyre inkább úgy érzem, lassan szakértőjévé
válok annak, hogy minél rövidebb idő alatt, minél egyszerűbben elkészíthető
édességeket találjak ki – és persze ezekből minél többfélét. Ezzel a helyzettel
nemcsak én vagyok elégedett. :D
Hozzávalók a tortaalaphoz:
- 15 dkg margarin
- 20 dkg darált keksz
- csipet só
- barackbefőtt leve (kb. 1 dl)
Hozzávalók a barackos tejkrémhez:
- 3 tubus sűrített tej
- 1,2 dl baracklé (szintén a barackbefőtt leve)
- 2 tojás
Tetejére:
- 100 g étcsoki
- néhány kanál tejszín
- barackszeletek
Elkészítés:
- A tortaalaphoz a margarint folyékonyra olvasztjuk, majd belekeverjük a csipet sót, kekszet, baracklevet. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleborítjuk és alaposan lenyomkodjuk a kekszes alapot. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
- Míg a tortaalap sül, elkészítjük a krémet: ehhez összekeverjük a tojást a sűrített tejjel és a baracklével (nem kell mixer hozzá, elég a habarókanál).
- Kivesszük a tortaalapot, ráöntjük a barackos tejkrémet és további 20-25 percig sütjük 180 fokon. Nem kell megijedni, hogy a krém nagyon folyékony, a sütés közben szilárdulni fog – végül pedig a hűtőben majd még jobban.
- Sütés után picit hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük. Néhány óra hűtés kell neki, míg megszilárdul a krém.
- Ezután pici vízzel felolvasztjuk a csokit, majd belekeverjük a tejszínt, és ráöntjük a torta tetejére. Mivel igencsak érződött a barack levén, hogy cukrozott, így étcsokit öntöttem a tetejére, hogy ne legyen túl édes. Igazam lett. :P :D
- Végül barackszeletekkel díszítjük. Zselatinnal is leönthetjük, hogy ne száradjon ki a barack – nálunk ilyen veszély nem volt, úgyhogy ez most el is maradt. :D Ismét hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a csokibevonat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése