2013. június 23., vasárnap

Barackos tejkrémtorta

Nagyon megszerettem a sűrített tejből készíthető tortakrémeket: kezdődött a rumos-meggyes tortával, majd jött a capuccinós, most pedig a barackos. Nagyon hasonlóan készülnek, mindegyik keksz alapon, sűrített tej és tojás alapú krémből, csak éppen az ízesítés más. Még töröm a fejem, milyen ízűt készíthetnék, mert nálunk nagyon népszerű lett mindegyik. A sűrített tejes krém pedig ideális: finom édes, de nem gej, egyszerűen és gyorsan készül, sokféleképp ízesíthető. Egyre inkább úgy érzem, lassan szakértőjévé válok annak, hogy minél rövidebb idő alatt, minél egyszerűbben elkészíthető édességeket találjak ki – és persze ezekből minél többfélét. Ezzel a helyzettel nemcsak én vagyok elégedett. :D


Hozzávalók a tortaalaphoz:

  • 15 dkg margarin
  • 20 dkg darált keksz
  • csipet só
  • barackbefőtt leve (kb. 1 dl)

Hozzávalók a barackos tejkrémhez:

  • 3 tubus sűrített tej
  • 1,2 dl baracklé (szintén a barackbefőtt leve)
  • 2 tojás

Tetejére:

  • 100 g étcsoki
  • néhány kanál tejszín
  • barackszeletek

Elkészítés:

  1. A tortaalaphoz a margarint folyékonyra olvasztjuk, majd belekeverjük a csipet sót, kekszet, baracklevet. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleborítjuk és alaposan lenyomkodjuk a kekszes alapot. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
  2. Míg a tortaalap sül, elkészítjük a krémet: ehhez összekeverjük a tojást a sűrített tejjel és a baracklével (nem kell mixer hozzá, elég a habarókanál).
  3. Kivesszük a tortaalapot, ráöntjük a barackos tejkrémet és további 20-25 percig sütjük 180 fokon. Nem kell megijedni, hogy a krém nagyon folyékony, a sütés közben szilárdulni fog – végül pedig a hűtőben majd még jobban.
  4. Sütés után picit hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük. Néhány óra hűtés kell neki, míg megszilárdul a krém.
  5. Ezután pici vízzel felolvasztjuk a csokit, majd belekeverjük a tejszínt, és ráöntjük a torta tetejére. Mivel igencsak érződött a barack levén, hogy cukrozott, így étcsokit öntöttem a tetejére, hogy ne legyen túl édes. Igazam lett. :P :D
  6. Végül barackszeletekkel díszítjük. Zselatinnal is leönthetjük, hogy ne száradjon ki a barack – nálunk ilyen veszély nem volt, úgyhogy ez most el is maradt. :D Ismét hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a csokibevonat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése