Kedvenc ételeim közé tartozik szinte
minden, ami gombából készül, és ha meglátom a boltban a szép, nagyfejű
csiperkegombákat, nehezen tudok ellenállni. Most nem is kellett, alapból venni
akartam. :D Valószínűleg tőlem függetlenül is sokan feltaláltak már hasonló
ételt, én a mai ebédünkhöz álmodtam meg: sült hússzeletek gombával, és valami
finom szósz rásütve. A szósz besamell mártás lett, amivel eddig főleg
lasagnében találkoztam, és onnan nagyon jó emlékeim vannak róla, de ehhez az
ételhez is remekül illik. Köretnek a hőségre való tekintettel görögsalátát
dobtunk össze. :)
Hozzávalók:
- kb. 1 kg csiperkegomba
- 70-80 dkg karaj szeletekre vágva
(más is lehet, pl. csirkemell, pulykamell)
- 1 kiskanál kurkuma
- petrezselyem
Hozzávalók a besamell mártáshoz:
- 5 dkg vaj (vagy margarin)
- 5 dkg liszt
- kb. 4-5 dl tej
- só
- késhegynyi szerencsendió
|
egyenest a sütőből... :) |
Elkészítés:
- Kevés olajon 5-10 perc alatt
megpároljuk a gombát, kurkumával, petrezselyemmel ízesítjük.
- Margarinnal kikent tálba pakoljuk
a karajszeleteket, rásimítjuk a gombát, végül a tetejére a besamell mártást.
- 180 fokon 30-40 percig sütjük. Az
utolsó 10 percben erősebbre kapcsolhatjuk a sütőt, hogy piruljon picit a
teteje.
Besamell mártás készítése:
- Tűz fölött megolvasztjuk a
margarint, közben hozzákeverjük a lisztet.
- Ezután hozzáadjuk a meleg tejet (mikróban
kb. 1 percig melegítettem előtte), összefőzzük picit, amíg egyenletesen
elkeveredik és szép sűrű lesz.
- Végül sózzuk, és késhegynyi szerecsendiót
teszünk bele.
|
ezúttal 4 dl tejből készült, szép sűrű lett |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése