2013. június 22., szombat

Gombás-besamelles karaj szeletek

Kedvenc ételeim közé tartozik szinte minden, ami gombából készül, és ha meglátom a boltban a szép, nagyfejű csiperkegombákat, nehezen tudok ellenállni. Most nem is kellett, alapból venni akartam. :D Valószínűleg tőlem függetlenül is sokan feltaláltak már hasonló ételt, én a mai ebédünkhöz álmodtam meg: sült hússzeletek gombával, és valami finom szósz rásütve. A szósz besamell mártás lett, amivel eddig főleg lasagnében találkoztam, és onnan nagyon jó emlékeim vannak róla, de ehhez az ételhez is remekül illik. Köretnek a hőségre való tekintettel görögsalátát dobtunk össze. :)

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg csiperkegomba
  • 70-80 dkg karaj szeletekre vágva (más is lehet, pl. csirkemell, pulykamell)
  • 1 kiskanál kurkuma
  • petrezselyem

Hozzávalók a besamell mártáshoz:

  • 5 dkg vaj (vagy margarin)
  • 5 dkg liszt
  • kb. 4-5 dl tej
  • késhegynyi szerencsendió
egyenest a sütőből... :)


Elkészítés:

  1. Kevés olajon 5-10 perc alatt megpároljuk a gombát, kurkumával, petrezselyemmel ízesítjük.
  2. Margarinnal kikent tálba pakoljuk a karajszeleteket, rásimítjuk a gombát, végül a tetejére a besamell mártást.
  3. 180 fokon 30-40 percig sütjük. Az utolsó 10 percben erősebbre kapcsolhatjuk a sütőt, hogy piruljon picit a teteje.

Besamell mártás készítése:

  1. Tűz fölött megolvasztjuk a margarint, közben hozzákeverjük a lisztet.
  2. Ezután hozzáadjuk a meleg tejet (mikróban kb. 1 percig melegítettem előtte), összefőzzük picit, amíg egyenletesen elkeveredik és szép sűrű lesz.
  3. Végül sózzuk, és késhegynyi szerecsendiót teszünk bele.
ezúttal 4 dl tejből készült, szép sűrű lett


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése