2013. június 29., szombat

Többféle gyümölcskocka grízből és pudingból

barackos-csokis
Újabb nagyon egyszerű, finom és könnyen variálható sütik születtek az elmúlt héten. Alapanyaga lehet bármilyen gyümölcs, ehhez jön a gríz és a tetszőleges ízű puding. Az alapréteg a legalján lehet simán háztartási keksz, ha nem akarunk macerát, vagy készíthetünk sütés nélküli, kekszes alapot is hozzá, az lágyabb egy kicsit, ízesíthető többféleképp, és azzal sincs sok munka. Akár piskótát is lehet sütni alapnak, nálunk ez nem opció, mivel nem szeretem. :D Tehát az egyik háztartási keksszel készült, a másik pedig kakaós kekszalappal. Valószínűleg még jópár verzió születni fog a nyár folyamán mindenféle más variációkkal is, a nemrég készült meggyes-vaníliásnak és barackos-csokisnak a receptjét közzéteszem ötletadónak. :)

Hozzávalók a meggyes gyümölcskockához:

  • 2 üveg meggybefőtt (nálam ez azt jelentette, hogy 2x380 g meggy és 8 dl meggylé, ha valamelyik kicsit több vagy kevesebb, az sem nagy baj)
  • 15 evőkanál cukor
  • 20 evőkanál búzadara
  • 1 kiskanál fahéj
  • 2 csomag vaníliás puding (9 dl tejben, 6 evőkanál cukorral készítettem)
  • háztartási keksz
meggyes-vaníliás

Hozzávalók a barackos gyümölcskockához:

  • 2 üveg barackbefőtt
  • 15 evőkanál cukor
  • 20 evőkanál búzadara
  • 1 kiskanál fahéj
  • 2 csomag csokis puding (9 dl tejben, 6 evőkanál cukorral készítettem)

Kakaós kekszalaphoz:

  • 15 dkg margarin
  • 20 dkg darált keksz
  • 5 dkg kakaó
  • 1 evőkanál kanál rum
  • 1 dl tej

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöt apróra vágjuk, majd a gyümölcslében a cukorral feltesszük főni, beletesszük a fahéjat is, 5-10 percig főzzük. Jobb híján vízzel is főzhetjük, ha gyümölcslé nincs, nekem a befőttnek pont elég leve volt.
  2. Folyamatos kevergetés mellett, tűzről levéve, lassan adagoljuk bele a búzadarát – tényleg fontos, hogy lassan és kevergetve, mert könnyen csomós lesz. Majd kevergetés mellett sűrűre főzzük.
  3. Elkészítjük a pudingot.
  4. Egy tepsi alját kirakjuk háztartási keksszel, vagy belesimítjuk a kekszes tortaalapot, ha azzal készítjük. A kekszes alaphoz felolvasztjuk a margarint, majd elkeverjük benne a darált kekszet, kakaót, rumot és tejet. Ha kész, tepsibe simítjuk.
  5. Erre rásimítjuk a grízes gyümölcsöt, majd a pudingot.
  6. Néhány órára hűtőbe tesszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése